Headerbild

Så tar du PPL-certifikat

Vi har för avsikt att varje år startar en ny teorikurs i Ljusdals flygklubbs flygskola.
I kurspaketet ingår teknik, aerodynamik, meteorologi, navigation, prestanda, färdplanering, radiofraseologi och flygbestämmelser. Dessutom ingår ämnet Human Factors som handlar om våra mänskliga begränsningar som piloter.

Teorikursen sker genom distansundervisning med stöd av flygklubben. När teorikursen är klar skriver du först ett så kallat skolprov. Det gör du så att du kan själv kontrollera dina kunskaper. När du sedan är mogen är det dags för Transportstyrelsens teoriprov. Numera görs det via internet och du får reda på resultatet direkt. Teoriprovet består av flera delprov. Skulle du missa något behöver du bara göra om den del som du inte klarade av.

Parallellt med teorikursen har du kanske redan börjat ta flyglektioner men många väljer att vänta tills teorin är helt avklarad.

Till en början måste vädret vara mycket bra för att du ska få ut något av flyglektionerna och självklart måste det vara ljust ute. Vi ser helst att du kan flyga på vardagar och helger. Räkna alltid med att många lektioner blir inställda på grund av dåligt väder.

Klubbens flygplan är utrustade med dubbelkommando. Det innebär att läraren kan styra flygplanet även från sin högersits. På dina första flyglektioner börjar du med att träna på att hålla höjden och att göra svängar. Men fortare än du anar är det dags för att öva på starter och landningar. Ni går också igenom vad du gör om det skulle bli tekniska problem i flygplanet. Både före och efter varje flygpass går du och din lärare i lugn och ro igenom lektionen i vårt så kallade briefingrum.

Kontinuerligt skriver du in i din flygdagbok hur länge du har varit uppe i luften. Du börjar samla på dig vad vi kallar för flygtimmar. Efter cirka 10–15 timmar kliver läraren av flygplanet och så får du alldeles själv ge dig upp och träna starter och landningar. Du har då gjort din första EK-flygning (EK står för enkelkommando). Detta är en viktigt milstolpe i din utbildning, men mycket återstår innan du är klar.

Flygträningen fortsätter sedan både som EK och tillsammans med lärare (lektionerna tillsammans med lärare kallas för DK – dubbelkommando). Ni tränar bland annat på att navigera och hitta rätt. Dessutom flyger ni instrumentträning. Det innebär att du tar på dig speciella glasögon så att du bara ser instrumentpanelen i flygplanet. Instrumentträningen är viktig ifall du av misstag hamnar i moln. Då är det viktigt att du kan ta dig ut därifrån igen.

När du tillsammans med din lärare tycker att tiden är mogen gör du en så kallad övning 100. Då går du igenom alla de moment som sedan kommer att dyka upp på uppflygningen.

För att få göra en uppflygning måste du enligt regelverket ha minst 45 timmar, varav minst 10 timmar har varit EK, minst 25 timmar DK. Du har också tränat 5 timmar instrumentträning. På uppflygningen visar du för en inspektör från Transportstyrelsen dina färdigheter. Det är ganska odramatiskt och går nästan alltid bra.

Därefter har du fått ditt certifikat och kan kalla dig pilot!